سیل و روش مدیریت سیلاب
به فرآیندهای فراگیری که در مهار سیل اطلاق می شود تا از گسترش سیلاب و خسارت ناشی از آن را تعدیل می کند مدیریت سیلاب گفته می شود. این فرآیندها شامل انحراف، محدود سازی یا نگهداری جریان سیلاب می باشد که باید از لحاظ اقتصادی نیز توجیه پذیر باشد. اقدامات حفاظتی در برابر سیلاب به دو دسته سازه ای و غیر سازه ای تقسیم میشوند.
در همین راستا روش و متد نوینی در جهت مدیریت و هدایت آبهای سطحی ناشی از وقوع سیل و باران در نظر گرفته شده که با بروز متد دنیا همخوانی دارد. استفاده از این روش با بکارگیری دانش متخصصین ایرانی و با اتکا به تولیدکنندگان داخلی برای اولین بار در ایران امکان پذیر شده است.
وظیفه گاتر در مدیریت سیلاب
گاتر به کانال های پیش ساخته از جنس پلاستیک گفته می شوند که جهت جمع آوری آب های سطحی در محیط های مختلف از جمله خیابان ها و معابر شهری، بزرگراه ها، فرودگاه ها، بنادر و …استفاده می شود. هدایت سیالات وظیفه اصلی این کانال ها می باشد که بسته به نوع کاربری و محل استفاده انواع مختلفی دارند.
در گذشته این مسیرهای آب در محیط های ساختمانی با استفاده از سنگ، سرامیک و یا بتن ساخته میشد که علاوه بر طولانی بودن زمان ساخت، فاقد کیفیت لازم بودند و نظافت آن ها بسیار مشکل بود. همچنین درپوش های این کانال ها اغلب سنگ های برش خورده یا سوراخ کاری شده یا درپوش های آهنی بودند که به دلیل ساخت غیر اصولی دچار شکستگی و تخریب می شدند.
از این رو گاتر ها با بدنه های پلی آمید تقویت شده و مقاوم در برابر شدید ترین جریان سیالات جایگزین کانال بتنی یا سرامیکی شده و با داشتن بدنه ای منسجم و منعطف در برابر سخت ترین جریانات سیالات امروز در معابر شهری و بین شهری مانند جاده و بزرگراه ها کاربرد داشته و در کوتاه ترین زمان ممکن قابل نصب و بهره برداری هستند.
به طور ایده آل طول عمر گاتر ها در برابر جریانات قوی سیالات 2 تا 3 برابر بیشتر بوده و به علت ساخته شدن بدنه گاتر از جنس پلاستیکی با بافت منسجم، سیالات و ضایعات ناشی از بروز سیلاب را به راحتی از خود عبور داده و از ایجاد پس آب و گرفتگی در بدنه گاتر جلوگیری می شود. همین امر موجب حرکت روان سیالات و ضایعات به سمت سیل بند ها و مدیریت سیلاب می شود.
حال با توجه به تنوع و کثرت برند ها و مدل های کانال های موجود در بازار کشور، کدام کانال و درپوش جوابگوی نیازهای ما خواهد بود و کانال پیش ساختهی مناسب چه ویژگیهای باید داشته باشد؟ در ادامه ای مقاله ما قصد داریم راهنمای جامعی برای انتخاب گاتر مناسب برای شما کاربر عزیز ارائه دهیم.
گاتر ها نیز وظیفه هدایت سیالات را داشته که همین امر حکم می کند تا دارای یکسری ویژگی و مزایای خاصی جهت هدایت بهتر سیالات، ماندگاری و دوام بیشتری در برابر آن ها داشته باشند که در ادامه به معرفی این سری از مزایای گاتر ها می پردازیم:
خواص سیالاتی:
به دلیل تماس دائمی این محصولات با سیالات و آب خواص سیالاتی و هیدرولیکی آنها بسیار مهم میباشد بنابرین باید سطح داخلی این محصولات صاف، صیقلی و آب گریز باشد که حرکت سیال به راحتی انجام پذیرد. همچنین گوشههای داخلی این کانال ها باید کاملا گرد باشد تا اجسام به گوشههای تیز گیر نکرده و مانع انسداد و ته نشینی ذرات معلق نگردد.
خواص شیمیایی:
با توجه به اینکه است با حل شدن مواد مختلف در سیال خواص شیمیایی سیال تغییر کند گاتر مناسب باید از جنسی تولید شده باشد که در برابر اسیدها،قلیاها، نمکها، حلالها، سوختها و چربیها مقاوم باشد. با توجه به این موارد پلی پروپیلن جنس مناسبی برای گاتر ها میباشد.
استحکام:
با توجه به دفن گاترها در بستر و فشارهای ناشی بارگذاری، استحکام آنها بسیار حائز اهمیت میباشد. گاتر ها باید در برابر خمش، پیچش و فشارهای عمودی دارای استحکام کافی باشند.
نصب آسان:
نصب آسان این قطعات سبب کاهش زمان و هزینه خواهد شد.این قطعات باید دارای طراحی مدولار و چند پارچه باشند و علاوه بر آن با حداقل امکانات و وسایل جانبی بتوان آنها مونتاژ و سرهم کرد. ویژگیهایی مثل اتصال کشویی، قابلیت اتصال از جوانب، داشتن خروجی لوله در طرفین و کف، داشتن ته بند و … سبب میشود استفاده و نصب یک کانال آسان باشد.
استقرار مناسب:
گاتر ها باید به طور مناسب در ملات و مصالح دفن شده و بدون حرکت باقی بمانند تا دچار شکستگی و تخریب نگردند. برای این منظور در اطراف گاتر باید زائده و قسمتهایی وجود داشته باشد تا از حرکت گاتر جلوگیری نموده و آن را به طور کامل فیکس و ثابت نگه دارد. همچنین درپوش باید به گاتر محکم بسته شود تا در هنگام عبور دچار لرزش و ارتعاش نگردد.
نقش درپوش گاتر در مدیریت سیلاب
درپوش گاتر یک نوع گریتینگ گاتر یا پوشش فوقانی گاتر می باشد. که روی جوب های سنتی یا سیمانی هدایت آب جهت جمع آوری مایعات و سیالات سر ریز استفاده می شود و انواع و اقسام مختلفی دارند که بسته به مواد تشکیل دهنده اولیه به دو گروه صنعتی و غیر صنعتی (استخری) تقسیم می شوند. جنس این درپوش ها عمدتا ای بی اس، پلی پروپیلن، استیل یا چدن می باشد که در رنگ، ابعاد و طرح های متفاوتی طراحی و تولید می شوند.
وظیفه درپوش گاتر، مانند گاتر ها هدایت و جمع آوری سیالات در محوطه های مختلف شهری و بین شهری می باشد تا از بروز سیلاب و خسارت به جاده ها و آزاد راه ها جلوگیری کند. به منظور استفاده از درپوش گاتر بدون نیاز به بدنه آن فقط کافیست، کانال مورد نظر را با استفاده از بتن ساخته و نبشی سایز 2*2 سانتی متر در لبه های کانال تعبیه کنیم تا درپوش مورد نظر در لبه های آن بنشیند و قابل استفاده باشد.
قبل از ساخت کانال به عرض های 10 ، 13 و 20 برای درپوش ها دقت بفرمایید تا متناسب با ابعاد استاندارد کانال بتنی خود را طراحی کنید تا به هنگام خرید درپوش گاتر به مشکلی برنخورید.
این مقاله حاصل یک دهه فعالیت و تجربه تیم فنی گروه تولیدی پرشین گاتر میباشد و همکاران ما تمامی این ویژگیها را در محصولات این شرکت اجرایی نموده اند تا راحتی و امنیت را برای کابران عزیز فراهم نمایند.